Jó hír: marad a kedvező napelem szaldó elszámolás!

Az utolsó pillanatban érkezett hatalmas könnyítés a támogatásból napelemet telepítő magyarok számára.

A támogatásból megvalósított napelemrendszerek esetében eredetileg július elsejétől megszűnt volna a jelenlegi szaldó elszámolás, azonban a kormány június 30.-án késő este eltörölte ezt a megkötést.

napelem szaldó elszámolás

Mi a szaldó elszámolás? Miért járunk jobban, mint a bruttó elszámolással?

Áramtermelés
A napelemrendszerek a nappali időszakban több áramot termelnek, mint amennyit a tulajdonosa fel tudna használni, így a „felesleges” többletáramot a közcélú hálózatba juttatjuk. Ezt a többletáramot méri egy villanyóra.

 

Áramfelvétel
Az esti időszakban a napelemek már nem termelnek áramot, ilyenkor a közcélú hálózatból veszi fel a rendszer energiát, amit szintén mér a villanyóra.

 

Elszámolás = áramtermelés – áramfelvétel
A villanyszámlánkat úgy számítják, hogy a napelemrendszer által megtermelt éves árammennyiségből, kivonják azt az az éves árammenyiséget, amelyet a rendszer felvett az éjjeli órákban az áramszolgáltatótól.

Ha több áramot termeltünk a nappali órákban, mint amennyit felvettünk az éjjeli órákban, akkor máris jogosultak vagyunk többletkifizetésre.

 

Szaldó elmszámolás lényege
A szaldó elszámolás legnagyobb előnye, hogy az elszámolás kWh alapú, tehát amennyi kWH többletet mutat a villanyóra, arra a többletkifizetésre jogosultak is vagyunk. Szerintünk ez egy pontos és kiszámítható elszámolási rendszer.

 

Bruttó elszámolás hátránya
Az elszámolás nem kWh alapú, hanem Ft alapú, amelynek a legnagyobb hátránya, hogy a napelemrendszerünk által termelt többletáramnak az árát az illetékes hatóság fogja meghatározni, amivel lehet rosszabbul járhatunk, hiszen alacsonyabb árat is adhatnak érte.

Rendelettel biztosították, hogy marad a szaldó elszámolás

A korábbi Korm. rendeleteknek volt egy-egy olyan pontja, melynek értelmében eredetileg július 1-jétől új elszámolási rendszert vezettek volna be az újonnan üzembe helyezendő, otthonfelújítási támogatással megvalósuló lakossági napelemes rendszerek által termelt villamos energia hálózati átvételére.

A meglévő szaldó elszámolást felváltotta volna a bruttó elszámolás (ez utóbbi részletszabályai azonban nem ismertek egyelőre).

Ezzel szemben a július elsejei határidő előtt megjelent, Orbán Viktor által aláírt rendelet azonban kimondja, hogy:

N

Nem lép hatályba az otthonfelújítási hitel bevezetése érdekében egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 641/2020. (XII. 22.) Korm. rendelet 9. § (3) bekezdése, valamint

N

Nem lép hatályba a családok otthonteremtésével összefüggő egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 183/2021. (IV. 16.) Korm. rendelet 27. § (2) bekezdése.

Ami azt jelenti, hogy

A VISSZA NEM TÉRÍTENDŐ TÁMOGATÁSOKKAL MEGVALÓSULT HÁZTARTÁSI MÉRETŰ NAPELEMES KISERŐMŰVEK TOVÁBBRA IS JOGOSULTAK A SZALDÓ ELSZÁMOLÁSRA.

Forrás: portfolio.hu

Vegy fel velünk a kapcsolatot

Legyen napelem rendszere
szaldó elszámolással!

Cégünk több éves szakmai tapasztalattal rendelekzik. Napelem rendszereeinkre szokatlanul magas garanciákat vállalunk.

Árkalkuláció napelemrendszerre

Az űrlap kitöltésen nem minősül megrendelésnek.

Az űrlap beérkezése után kollégánk az Ön által megadatott adatok alapján elvégzi a személyreszabott napelem rendszerének teljes kalkulációját.

Pontosan tisztában lesz napelemrendszere méretével, árával és garanciális lehetőségeivel.

Kérem, töltse ki az alábbi űrlapot, hogy személyreszabott kalkulációt tudjunk Önnek készíteni:

Tető típusa

Tető fedése

Adatvédelemi irányelvek